Дуранкулак – красотата на северното черноморие

Дуранкулак е най-северното балгарско черноморско селище, последното преди границата на България с Румъния.
Намира се на около 18 км северно от Шабла и на 107 км от Варна.
Дуранкулак предлага на госите си уникална възможност за съчетание на културен, еко и морски туризъм.







Името на селото е с турски произход и се превежда “стоящо ухо“ заради формата на езерото, което се намира до него.



Югоизточно от Дуранкулак, разделено от морето с широка пясъчна коса се намира Дуранкулашкото езеро. То е обявено за защитена местност.







Ако сте любител на прородата непременно посетете Дуранкулашкото езеро. Ще видите редки и застрашени растителни, пернати и животински видове.
“Блатото“, както го наричат местните не е много дълбоко и има размери 5 км на 2 км.



Дуранкулашкото езеро е сред най-значимите и най-добре запазените крайбрежни влажни зони в България, с международно значение за опазването на повече от 260 вида редки и застрашени от изчезване растения и животни. Находището на триръбестия камъш е най-представително за България.





Разположена на миграционния път Via Pontica, влажната зона осигурява благоприятни условия за хранене и почивка на редица прелетни видове птици. Дуранкулашкото езеро е с международно значение за опазването на малкия воден бик, както и от особена важност в национален мащаб за гнездането на белооката потапница, немия лебед, тръстиковия блатар, индийското шаварче. Тук зимуват популациите на три вида водолюбиви птици - голяма белочела гъска, червеногуша гъска и зеленоглава патица, има големи популации на малък корморан и розов пеликан.
Вземете си бинокъл и фотоапарат и се насладете на истинската дива природа.









Езерото е и единственото в България доказано находище на див шаран.

Дуранкулашкото езеро предлага и още нещо уникално за България.
В езерото са се образували два острова. Единият е с частен имот, а на територията на другия е изграден първия праисторически музей на открито в България.
На него се намира единственото в Европа пещерно светилище на богинята Кибела и енеолитна селищна могила от 4600-4200 г.пр.н.е.
На това място са открити следи от най- древното земеделско-скотовъдно население на Добруджа, носител на праисторическата култура Хаманджия.



Открит и изследван е и най-големият засега праисторически некропол в света, функционирал непрекъснато повече от хилядолетие и половина.



Ето някои от находките:









Селищната могила на Големия остров е обитавана с известни прекъсвания повече от 6 хилядолетия – до края на Първото българско царство. Не случайно някои изследователи я наричат „Добруджанската Троя”.
Тук може да се види най-старата каменна архитектура в континентална Европа, както и храма на Великата богиня-майка Кибела.



Археологически комплекс „Големия Остров” на Дуранкулашкото езеро се намира в непосредствена близост до главен международен път Е87.
Достъпен е по асфалтиран път за автомобили и автобуси. Има и паркинг, така че ако сте любител на културния туризъм, непременно посетете Дуранкулашкото езеро и археологичния комплекс.

Възможностите за културен и екотуризъм спокойно можете да съчетаете с истинска почивка на море.
Село Дуранкулак предлага семейни хотели, частни квартири и къмпинг с бунгала в непосредствена близост до морето.
На 2,4 км от Дуранкулак се намира къмпинг Космос. Къмпинга разполага с удобни бунгала и ресторант с прекрасен изглед към морето.





Край къмпинга се намира нос Карталбурун (от турски Орлов нос), северно и южно от него се намират плажовете на Дуранкулак.



Северният плаж е с дължина 2.5 км и достига до нос Сиврибурун (от турски Остър нос - границата с Румъния). Местното му название е "Ана Мария" по името на кораб, заседнал през 60-те години на ХХ век на това място. Все още се забелязват отломки от кораба.





Южният плаж е дълъг около 7 км и се разпростира до нос Крапец. Плажът на места е пълен с изхвълрени от морето черупки и водорасли. Именно зад този плаж е разположено Дуранкулашкото езеро.





снимки:
www.shabla.be
www.moreto.net

Ако все още не сте решили къде да почивате през лятото, открийте красотата на северното ни черноморие, изберете Дуранкулак и се възползвайте от възможностите за активен отдих съчетан с културен и екотуризъм.

0 Responses

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...